19 Jan
19Jan

Веселощі - невід'ємна частина життя людини.  Саме завдяки грі діти пізнають навколишній світ у приємній формі. Гра допомагає розвиватися інтелектуально, емоційно, естетично, фізично і духовно. Вона вчить, як функціонувати в суспільстві та як ставитися до інших, розвиває характер дитини та ставлення до світу. Розваги не можна розглядати як заповнення часу. Треба творчо підтримувати дитину на кожному етапі її розвитку. Ігри можна розділити на кілька видів, за якими дуже легко спостерігати в процесі розвитку дитини. Ми розрізняємо ігри:


1. ІГРИ-МАНІПУЛЯЦІЇ - вчать керувати власним тілом. Вони з'являються найраніше. Вони полягають у маніпулюванні предметом різними способами, спостеріганні, облизуванні, смоктанні, перекладанні з руки в руку, вставлянні та вийманні, катанні тощо. Ці види ігор спрямовані на вивчення властивостей предметів: форми, консистенції або звука.

Приклади ігор:
розірви це! – розвага для дітей від року.

Давайте дамо дитині стару газету, вощений папір або паперові рушники. Поки дитина рве папір, поговоріть з нею про відчуття, які віна відчуває: «Чи м'який цей папір?», «Я чую, що цей папір шарудить».

Що це? – розвага для дітей від двох років.


Потрібно: картонна коробка середнього розміру з кришкою. На бічній стінці зробимо отвір, щоб дитина могла просунути всередину руку. Давайте по одному покладемо всередину різні предмети, наприклад, крейду, ложку, чашку, гребінець, книгу. Нехай дитина спробує впізнати предмет тільки на дотик і сказати, для чого він.


2. БУДІВЕЛЬНО-КОНСТРУКЦІЙНІ ІГРИ - стимулюють уяву, тренують спритність дитини та пробуджують її творчі здібності. Вони полягають у створенні чогось нового. Такі ігри сприяють розвитку сприйняття і моторики. Вони викликають винахідливість, тренують увагу, вчать спостережливості. Кубики - найпопулярніша будівельна іграшка. З їх допомогою дитина будує власну реальність, використовуючи необмежену уяву.


Приклади ігор:
Ваза - з двох років.

Потрібно: маленька баночка, пластилін, намистини, гудзики, мушлі, маленькі пластикові квіточки і т. д. Нехай дитина обклеїть баночку зовні пластиліном, а коли закінчить, нехай її прикрасить.


Корали – з дворічного віку.
Потрібні: шнурок і трубчаста локшина. Перші макарони протягуємо ниткою, а на кінці зав’язуємо вузол. Давайте покажемо дитині, як нанизувати макарони на нитку.

3. ТЕМАТИЧНІ ІГРИ - тобто спілкування; У цих іграх дитина імітує дії, які спостерігається в її оточенні. Найголовнішою особливістю цієї гри є її тематика, діти грають у щось: будинок, магазин, школа. Важливим компонентом тематичних ігор є словесні висловлювання дитини. Дитина веде монологи або діалоги, виконуючи відразу дві ролі. Ігри такого типу дуже важливі для розвитку дитини, тому що в них поєднуються всі фізичні та психічні функції.

Приклади ігор:

Кулінарне задоволення

Дитина за допомогою іграшкових горщиків та імітацій харчових продуктів (фруктів, овочів) імітує приготування обіду.

Гра в лікаря

Дитина з великою обережністю бинтує лапу ведмедику або робить прохолодні компреси ляльці з гарячкою.

4. РИТМО-РУХОВІ ІГРИ - тренують фізичну форму та зміцнюють силу. Ці ігри є природним заняттям кожної дитини і задовольняють потребу в русі. Діти відпрацьовують свою фізичну форму, спритність, силу, швидкість, почуття ритму. Коли розвага приймає форму спортивних змагань, це вчить дітей здоровій і приємній конкуренції та зміцнює впевненість у собі.

Приклади ігор:

Стрибучий м'яч - розвага для малюків.

Потрібні: великий тренажерний м'яч. Тримайте дитину, коли вона сидить на м’ячі, і обережно підстрибуйтевгору та вниз на м'ячі. Покладіть малюка на животик і обережно покатайте його вперед-назад.

Танці з падінням - з двох років.
Малюки люблять крутитися і падати на землю. Запустимо живу музику і запросимо дитину в танок. Коли музика змовкає, ми кидаємося на землю. Повторюємо гру до тих пір, поки дитина відчуває бажання. Замість того, щоб падати на землю, ви можете махати руками, плескати або стрибати.

5. ДОСЛІДНИЦЬКІ ІГРИ - задовільняйте природну цікавість світу. Ігри такого типу є результатом природної потреби дітей досліджувати навколишній світ. Діти проводять різноманітні досліди над різними матеріалами чи іграшками.

Приклади ігор:

Вкл/Вимк - з року.

Потрібні: механічні іграшки з перемикачами, ліхтарик. Заохочуйте дітей експериментувати з перемикачами, обговорюйте, що відбувається, коли дитина натискає кнопку. Продемонструйте цю забаву також на вимикачах світла.

Коментарі
* Електронний лист не публікується на веб-сайті.